top of page
  • Yazarın fotoğrafıEsra Örnek

Veganlar ve B12

Vegan olduğumda duyduğum ilk şey ‘’peki, hayvansal et tüketmezsen B12 vitaminini nasıl karşılayacaksın’’ oldu. Toplumumuzda oluşan algıya göre hayvansal besinleri tüketilmezse kişinin B12 düşük olacak ve unutkanlıklar başlayacak ve kişide bunamaya kadar gidecek gibi gösteriliyor. Sağlıklı bir kişide B12 seviyesinin 200pg/ml’nin üzerinde olması gerekir.


‘'B12 SADECE HAYVANSAL BESİNLERDE BULUNUR'' TEORİSİNİ ÇÜRÜTELİM


İlk olarak B12 hayvanlarda dolaylı olarak bulunur. Yani hayvanlar b12 sentezleyemez. Çünkü B12 nin kaynağı bağırsak bakterileridir. Günümüzde çoğu kişi B12 takviyesi almaktadır. Vegan olan veya vegan olmayan (navegan) kişilerde de B12 eksikliği görülebilir. Veganlar bunu, vegan B12 takviyeleri ile nötrlemeye çalışır. Fakat B12 eksikliği çekmeyen veganlar da vardır. Bunun nedenini de Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu şöyle açıklıyor; ‘’B12 üreten bakterilerin emilim bölgesinin üstüne yerleşmeleri ya da bağırsağın alt segmentlerinin B12 vitaminini emebilecek özellik geliştirmesi’’ sayesinde insanlar B12 takviyesine 40 yıl geçse dahi ihtiyaç duymayabilirler.


Peki, hayvanlar bunu nasıl alır?


Kalın bağırsaklarımızda bulunan pseudomonas ve klebsiella adlı bağırsak bakterileri, B12 vitamininin sentezlenmesinden sorumludur. Vegan olsanız da olmasanız da bu vitamin kalın bağırsağınızda sentezlenir. Ancak B12 vitamininin emilim yeri kalın bağırsaktan yukarıdadır. Bu nedenle sentezlenen B12 vitamini emilemeden dışkıyla kanalizasyona atılır. Atılan B12 toprağa bulaşır ve hayvanlar otlanırken bunu tükettiği için bu vitamin hayvanda depolanır. Aynı zamanda hayvanlara B12 aşılaması da yapılmaktadır.

B12 eksikliğinizin olup olmadığını öğrenmek için en iyi yöntem belirli aralıklarda kan tahlili yapmak ve doktorunuzun verdiği ölçüde takviyeyi almaktır.

bottom of page