top of page
  • Yazarın fotoğrafıHilal Şen

Vegan peynir yasağı kimler içindir?

Tarım ve Orman Bakanlığı, “bitkisel peynir” üretimine “tağşiş-aldatma” gerekçesiyle yasak getirdi.


19 Şubat 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde yer alan, “Bitkisel yağ ve diğer gıda bileşenlerini kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez” ibaresine göre, hayvansal gıda kullanmadan bitkisel ürünlerden elde edilen peynir alternatiflerine “peynir” denilmemeli. Bitkisel olan bu “peynirlerin” görüntüsünün hayvansal peynir ile benzemesi tüketicilerin hayvansal ve bitkisel peynirleri karıştırdığı ve bunun “aldatma” olduğu belirtiliyor. Mevcut düzenlemeye göre eklenen bu maddeye dayanarak vegan peynirler de raflardan kaldırılmaya başlandı.


TÜKETİCİNİN PEYNİRLERİ AYIRT EDEMEYECEĞİNE İKNA OLAMIYORUM


Yapılan bilimsel çalışmalarla hayvansal ürünlerin insan sağlığına olumsuz etkilerinin açığa çıkmasıyla insanlar sağlık açısından doktor tavsiyesi ile süt ürünlerini beslenme düzeninden çıkarıyor. Pek çok insanın laktoz intöleransı bulunması sağlık açısından da bitkisel alternatifleri tercih etmesine yol açıyor. Söz konusu yasaklar, hayvansal ürünlere alerjisi olduğu için vegan ürünler tüketen kişilerin de satın alma hakkını engelleyecektir.


Bu konuya kendisi de vegan olan Dr. Suat Erus, attığı bir tweetle adeta noktayı koydu.


VEGAN PEYNİR YASAĞINA KARŞI İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI


Türkiye Vegan Derneği, temasta oldukları üreticilerle konunun çözümüne yönelik çalışmalara devam ettiklerini, denetimlerin askıya alındığı bilgisinin gelmesiyle birlikte süreci yakından takip ettiklerini duyurdu. Ayrıca yaşanacak herhangi bir olumsuz durum ve aksamaya karşı da change.org ekibiyle irtibata geçerek 29 Mayıs’ta oluşturulan imza kampanyasını yayına alma kararı verildiği açıklandı.


İmza kampanyasına destek olmak için buraya tıklayabilirsiniz: Vegan Peynir Üretimine Getirilen Yasak Kaldırılsın!


bottom of page