Hilal Şen
Tek kullanımlık bir dünya istemiyoruz!
Hayatın belki de son yıllarda daha hızlı akmaya başlaması ile birlikte ortaya çıkan kültürlerden biri de kullan-at kültürü. Bu kültürün de etkisi ile hayatlarımızın her alanını ele geçirmiş olan tek kullanımlık plastiklerin, dünyamıza verdiği zarara dikkat çekmek ve plastik kirliliği ile mücadeleye katkı sağlamak için bir ay olsun Dünyamızı korumak adına adım atmayı denemeliyiz.
Dünyada her yıl ortalama 60 milyon tek kullanımlık, plastik su şişesi toprağa karışıyor ve bu şişelerin doğada çözünmesi 1000 yılı bulabiliyor. Bu süre bir plastik poşet için de en iyi ihtimalle 450 yıl, hatta şuan, hala toprakta bir yerde var olmaya devam ediyor.
Plastiksiz Temmuz nedir?
Plastiksiz Temmuz, “Plastic Free July” 2011 yılında Avusturalya’ da başlayan 2013 yılında dünyaya yayılan tek kullanımlık plastik ürünleri kullanımını reddederek her yıl yaklaşık 12 milyon ton plastiğin denizlere karışmasına tepki çeken bir çevre hareketidir.
Plastiksiz Temmuz hareketi aslında tek kullanımlık plastiklerin hayatınızda kapladığı yeri görebilmeniz ve bunu azaltabilmeniz için size 1 aylığına meydan okuyor. Avustralyalı oluşum bu ay boyunca evde, işte, alışverişte, ofiste, düzenlediğiniz davetlerde tek kullanımlık plastikler yerine sürdürülebilir alternatiflerini kullanmak konusunda insanları bilinçlendiriyor.
Mesela atık pipetler kanalizasyon borularını kolayca tıkayabiliyor ve büyük altyapı problemleri, doğal afetlere dönüşebiliyor. Ayrıca deniz ekosisteminde yaşayan canlılar, bu atıkların ölümcül tehditleriyle doğrudan karşı karşıya kalıyor. Bu yüzden plastik pipet kullanmamak büyük fark yaratacak.

Plastiğe nasıl dur diyebiliriz?
Dışarıda kahvem olmadan asla diyenlerdenseniz termosunuzu yanınıza alabilirsiniz, böylelikle tek kullanımlık bardak kullanmak zorunda kalmazsınız.
-Vücut şampuanı veya sıvı sabun yerine doğal katı sabun kullanabilirsiniz.
-Pamuklu kulak çubukları alacaksanız, kağıt çubuklu olanından tercih edebilirsiniz.
-Seyahatte otel ürünlerini kullanmak yerine, kişisel ürünlerinizi yanınızda taşıyabilirsiniz.
-Online siparişlerinizi toplu olarak vermeye çalışıp paket tüketimini azaltabilirsiniz.
-Mümkün olabildiğince plastik kullanımını azaltın (tekrar doldurmayı tercih edin, yeniden kullanılabilir alışveriş çantalarınızı unutmayın)
-Plastik ambalajlı ürün kullanmaktan kaçının (alternatifleri seçin)
Neden buna ihtiyaç var?
Tüketim odaklı yaşadığımız dünyamızda, satın aldığımız her şeyin aslında çevremize ne kadar zarar verdiğinin farkında değiliz. Aldığımız her üründe, doğada bıraktığımız etkiye bakarak sorumluluk almamız gerekiyor. 1950’lerden günümüze kadar dünya genelinde 8 milyon metrik tondan fazla plastik atık üretildiği düşünülüyor. Yıllık plastik üretimi son 60 yılda 200 kat artmış. Plastik atıkların, ayrıştırılmış olsalar bile, sadece % 9’unun geri dönüştürülebilir olduğu belirtiliyor. Plastik atıkların yakılarak imha edildiği bölgelerde yaşayanlar astım, kalp, böbrek, ciğer gibi hayati organlarda kronik hastalıkların arttığına ilişkin şikayetlerini dile getirdikleri biliniyor.
Ayrıca Plastik ayak izinizi hesaplayıp, haftalık hedefler veren bir uygulama bile mevcut. Bu uygulama çevreye verdiğimiz etkiyi minimum düzeye indirmemize yardımcı olacaktır. Bu ay boyunca yaptığınız değişiklikleri bizimle paylaşmanız dileğiyle