top of page
  • Yazarın fotoğrafıHilal Şen

Kışın gecikmesiyle düzenler şaştı

Van, son zamanların en kurak dönemini yaşıyor. Sıcaklıklar da geçen yıllardaki kış ortalamalarına göre yüksek görünüyor.


Geçen yıl bu zamanlarda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) verilerine göre, Van‘ın Özalp ile ikinci en düşük sıcaklık değerinin eksi 33,8 dereceyle kayda geçtiği Çaldıran ilçelerinde, bu yıl sadece yüksek kesimlere kar yağdığı verilerde gözükmektedir.


Geçen sene bu aylarda(Ocak) yolların kapandıgı, ağaçların kaplandığı, akarsu ve sazlıkların donduğu, evlerin saçaklarında buz sarkıtlarının oluştuğu ilçeler, geçen yıl soğuktan etkilenmemeleri için hayvanlarını ahırdan çıkaramayanlar, bu yıl kar yağmadığı için meralarda otlatmaya devam ediyor


“Son 52 yılın en sıcak aralık ayı kaydedildi"



Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Türkiye’nin birçok bölgesinde şiddetli bir kuraklık yaşandı, Mevsim normalinin çok üzerinde görülen sıcaklıklar nedeniyle ocak ayında da devamlılık bekleniyor.




Geçen yıl bu tarihte hava eksi 30-35 dereceydi. Bu yıl yaz havası var . Günümüzde yaşanan bahar koşulları ve yağış olmaması nedeniyle barajlar kurudu, ağaçlar erkenden çiçek açtı, hayvanlar kış uykusuna yatamadı. MGM’nin tahminlerine göre, ocak ayı sonuna kadar da bu koşullarda radikal bir değişiklik beklenmiyor.


İklim değişikliğinin bu duruma etkisi nedir?


Tarihte kaydedilen en sıcak yıl 2010’ dan günümüze kadar olan süreçte gözlemlendi. Bu durum iklim değişikliğinin bir sonucudur. Atmosferdeki sera gazı birikimi tarihte görülmemiş seviyelere ulaştı. İnsan faliyetleri sonucu Yerküre görülmemiş bir oranda ısındı.


Küresel ısınmaya bağlı aşırı hava koşulları, Türkiye’yi de etkiledi, Dünya’nın bir kısmı aşırı soğuk ve fırtınalar, sellerle boğuşurken, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke ise kış aylarında yüksek sıcaklık ve yağış azlığı nedeniyle kuraklıkla boğuşuyor.


"Lancet Countdown, bugün Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 raporunu yayımladı."


“Acil önlem alınmaması durumunda, iklim değişikliği küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit edecek, yaşamları ve geçim kaynaklarını etkileyecek ve sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturacak.


Lancet Countdown Genel Müdürü Dr. Ian Hamilton, “Pandemi bizlere sağlığımız küresel ölçekte bir tehdide maruz kalırsa, ekonomilerimizin ve yaşam biçimlerimizin durma noktasına gelebileceğini gösterdi. İnsan sağlığına yönelik tehditler iklim değişikliği nedeniyle artıyor ve yoğunlaşıyor. Bu gidişatı değiştirmezsek, gelecekte sağlık sistemlerimizin üzerindeki baskı kaldırılamayacak seviyeye gelebilir.


İklim değişikliği toplumun her kesiminin sağlığını tehdit ediyor ve 65 yaş üstü risk altında!


Lancet Countdown raporunda sunulan güncel bilimsel veriler, son 20 yılda yaşlı nüfusun sıcaklığa bağlı ölüm seviyelerinde yüzde 54 artış yaşandığını gösteriyor. Rapora göre, 2019’da 65 yaş üstünde sıcak hava dalgalarına maruz kalan kişilerin maruz kaldığı toplam gün sayısının, geçtiğimiz yıla kıyasla 2,9 milyar arttığını gösteriyor. Bu sayı, daha önceki dönemlerde tespit edilen en yüksek değerin yaklaşık iki katına denk geliyor


Rapora göre, 2000-2018 arasındaki 18 yılda aşırı sıcaklara bağlı yaşamını kaybeden yaşlı nüfusu yüzde 54 arttı.

  • 2018 yılında tüm dünyada 65 yaş üstü 296 bin kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti.

  • Türkiye sıcak hava dalgasına bağlı 65 yaş üstü ölümlerin en fazla görüldüğü 2.bölge kategorisinde.

  • Rusya, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkeleri sıcak hava dalgasına bağlı en fazla yaşlı ölümünün görüldüğü bölgelerden.


bottom of page