top of page
  • Yazarın fotoğrafıHilal Şen

Kahve telvesi gübreye dönüşüyor

Bitkiler, tıpkı insanlar gibiler; su ve güneş ışığına ek olarak, büyümek için besinlere ihtiyaçları vardır. Bizden farkları bitkiler, besinlerini topraktan alırlar. Birçok kişi bitkileri daha iyi büyüsün diye toprağa kahve telvesi koyuyor. Bu sayede bitkinin daha iyi besin alacağına inanılıyor. Peki, bu gerçekten doğru mu?”


Bir fincan kahvenin hatırı 40 yılı geçiyor

Dünyada en çok tüketilen sıcak içeceklerin başında gelen kahvenin çoğunlukla çöpe atılan telvesi, geri dönüştürülerek bitkiler için gübre olarak kullanılabiliyor. Eskişehir’de üçüncü nesil bir kahvecide çalışan 26 yaşındaki Konuralp Erdil, tek başına yürüttüğü ´Sıfır Atık´ projesi kapsamında çalıştığı işletmedeki kahveleri ilginç bir yolla geri dönüşüme kazandırıyor. Erdil ilk olarak; içinde bulundurduğu mineraller dolayısıyla bitkilere oldukça faydalı olan telvelerin gübre olarak kullanılabileceğini öğrendi. Bunun üzerine işletmede her gün sonunda çöpe giden kahve telvelerini biriktirmeye başlayan Erdil, gübre olarak kullanmak için bu telveleri yol üzerinde gördüğü bitkilere ve topraklara dökmeye başladı. Telvelerin oldukça fazla olduğunu fark eden ve daha fazla vatandaşın da bundan yararlanabilmesini isteyen 26 yaşındaki genç, biriktirdiği telveleri işletmeye gelen müşterileriyle ücretsiz olarak paylaşmaya başladı.




Bitkinizin daha verimli büyümesini sağlayabilirsiniz

Türkiye’de çok bilinmediği için kahve posalarının işletmelerde çöpe atıldığını ifade eden Konuralp Erdil, 300 gram telvenin büyük çaplı bir araziyi gübrelemeye yeteceğini ifade ederek bu telvelerin çöpe atılmaması gerektiğini ve daha verimli kullanılabileceğinden bahsediliyor.


Telvenin bitkilerde çok fazla uygulanılmasının da bitki için tehlikeli olabileceğini belirterek, “Kahve doğada yetişen bir bitki, bir meyve aslına bakarsanız. Posası, telvesi de doğal gübre olarak kullanılıyor dünyanın bazı bölgelerinde. Türkiye’de bu çok bilinmiyor. Biz de çöpe atmayalım diye kahve telvelerimizi veriyoruz. İki üç litrelik ev tipi saksıda, toprağa 1 tatlı kaşığı kadar homojen bir şekilde karıştırılıp 3 ayda bir tekrarlayarak bitkinizin daha verimli bir şekilde büyümesini sağlayabileceğimizden bahsederken çok kullanmanın zararlarına da değiniyor; ”kahveyi de toprağa homojen karıştırmak lazım. Çok kullanıldığı noktada küflenme yapıp bitkinin ölümüne sebep olabilir” diyerek bilgilendirmeye devam ediyor.


Doğa hepimizin, koruyalım!

Konuralp Erdil, 300 gram telvenin büyük çaplı bir araziyi gübrelemeye yeteceğini ifade ederek bu telvelerin çöpe atılmaması gerektiğini ve daha verimli kullanılabileceğini belirtti. Kendi firmalarından çok daha fazla kahve satan firmaların da bu tip uygulamalarda bulunmasını isteyen Erdil, “Sağ olsun kendi takipçilerim de paylaştılar ama çok ciddi bir kitleye erişemedim. Gören duyan birkaç kişi gelip birkaç gün aralıklarla telve alıyor. Zaten kendi paketiyle ve kabıyla veriyoruz. En az 300-400 gram veriyoruz. 300 gram telve de büyük çaplı bir araziyi gübrelemeye yeter. Dediğim gibi 23 litrelik bir saksıya bir tatlı kaşığı yeterli oluyor. Kahvenin içinde yüzde 4 oranında azot, yüzde 1 oranında fosfor, yüzde 3 oranında da potasyum var. Bu da zaten bitkilerin ihtiyaç duyduğu şeyler. Gübreden de bunu rahatlıkla karşılıyorlar. Bunu bütün firmalar yaparsa, bizden daha çok kahve satan yerler de var. Bunu profesyonel seracılara verebilirler. Onlar doğru kullandığında ciddi anlamda fayda sağlayabilirler.


bottom of page