top of page
  • Yazarın fotoğrafıEsra Örnek

Hayvanları koruma kanunu, hayvanları koruyor mu?



Birkaç gün önce Hayvanları Koruma Kanunu önergesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni değişikliğe göre hayvanlara uygulanan şiddetin sonuçlarından biri de hapis cezası fakat bunun haricinde hayvan severlerin tepkisini çekecek çokça maddede kanunda yer alıyor.

Özellikle ‘’hayvanlar ile cinsel ilişkide bulunan kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır’’ maddesi çokça tepki çekmekte. Cinsel ilişki dediğimiz kavram karşılıklı rızaya bağlı gerçekleşen bir durumdur. Fakat hiçbir hayvanın bir insana rıza gösterebilme eğilimi olmamakla beraber buna cinsel ilişki demek akıl dışıdır. Düpedüz hayvana tecavüz veya hayvana cinsel taciz olarak yer alması gerekilen madde, görmekteyiz ki yumuşatılmaya çalışılmıştır.


Pet-shoplarda satılan kedi ve köpeklerin sözde satışının yasaklandığı ama katalog uygulamasının devreye girdiği madde 4’ de belirtilmektedir. Kişiler kataloglardan beğendikleri hayvanları yine belirli yerlerden satın alabilecek. Hayvanlar yine kâr merkezli ticaretin kurbanları olacaktır.

‘’Hayvanların etolojisine ve habitatına uygun, serbest dolaşımlarına imkan sağlayan doğal yaşam parkları kurabilme imkanı sağlamaktadır’’ yazılı madde 9’da görülüyor ki hayvanat bahçeleri, yunus parkları gibi alanlar hayvanları sömürmeye devam edecek. Bu yasanın hayvanları koruma kanunu olarak geçmesini doğru bulmuyorum. Hiçbir yasa hayvanların canından daha önemli olmamalıdır.

bottom of page