top of page
  • Yazarın fotoğrafıYağmur Bişgin

H A P P Y P R I D E !

“Support your sisters not just your cis-ters” sloganı günümüzde kullanılsa da kökenleri 1960’lı yıllara dayanıyor. Kız kardeşlik gücünün sadece cinsiyete ya da kadın olmaya bağlı olmadığını anlatan bu slogan cinsiyet ve cinsel yönelim farklılıklarının güzellikler getirebileceğini anlatmayı amaçlıyor.


ONURLU MÜCADELENİN TARİHİ

Feminizm ile birlikte varlığını daha yüksek sesle dile getiren insan hakları mücadelesi içerisinde artık Lgbti+ hakları da konuşuluyor ve Lgbti+ haklarının insan hakları olduğu savunuluyordu. Ancak tıpkı feminist mücadelede olduğu gibi Lgbti+ bireylerin de eşit haklar mücadelesi kabul görmüyor ve üstelik bu mücadelenin içinde olan bireyler zorbalığa maruz kalıyordu. Tüm bunlara rağmen kendi kimliklerini, yönelimlerini hiç de zorunda olmasalar da açık bir şekilde yaşamaya çalışıyor ve bir şeyleri değiştirmeyi umuyorlardı. O yıllarda var olan “Hippie Hareketi” gösterilerinde “Flag of the Races” adlı renkli bayrak ve Judy Garland’ın ‘Over the Rainbow’ şarkısını kullanıyordu. Amerika’da yaşayan sanatçı ve insan hakları aktivisti olan Gilbert Baker, Amerika’da ki ilk eşcinsel siyasetçi olarak bilinen Harvey Milk’in de ricasıyla bir bayrak çiziyor.






Baker da Hippie Hareketi’nden ve renklerden etkileniyor, sekiz farklı renkte yatay şekilde çizgilerden oluşan ilk “Pride Flag” çizimini oluşturuyor. Bu renkler sırasıyla pembe; cinsellik, kırmızı; hayat, turuncu; iyileşme, sarı; güneş, yeşil; doğa, turkuaz; sanat/sihir, çivit mavisi; uyum, mor; ruh anlamlarına geliyordu. Varlıkları diğer zamanlarda da kabul görülmüyor olsa da 28 Haziran 1969’da ‘Greenwich Village’ bölgesinde ‘Stonewall Inn’ isimli mekânda yapılan polis baskısını kadar ciddi boyutlara ulaşmıyordu. Sonrasında tam dört gün süren gözaltılar, sırf cinsel yönelimleri sebebiyle insanların tutuklanması ve yüzlerce kişinin de yaralanması ile son buluyor. Bu olaylar sonucunda Lgbti+ bireylerin kendilerini güvende hissedebildikleri nadir mekanlardan olan Stonewall Inn kapatılıyor. Bu baskın ve tutuklamalardan sonra varlıklarını tüm yaşananlara rağmen onurla taşıyan insanlar anısına bir yıl sonra, yani 28 Haziran 1970 yılında New York, San Francisco ve Los Angeles’ da eş zamanlı yürüyüşler yapılıyor. Yaşananlardan sonra bir simge haline gelen 28 Haziran artık Onur Günü (Pride Day) olarak anılıyor ve anma yürüyüşleri yapılıyor. Bunun yanında Pride Flag üzerinde değişiklikler yapılıyor ve günümüze bu şekilde ulaşıyor.




Hatta 2016 yılında dönemin başkanı Barack Obama, Stonewall Inn’in restore edilmesini isteniyor ve Ulus Anıtı olarak isimlendiriliyor. Varlıklarıyla bile mücadeleye her gün devam eden, her nefeste bu mücadeleyi güçlendiren insanların haziran ayını ‘Pride Month’ olarak nitelendirmesi ve etkinlikler, yürüyüşler, kutlamalar düzenlemeleri aslında 1969’a dayanıyor ve o gün her şeye rağmen onurla gururla anılıyor. Lbgti+ hakları insan haklarıdır. Lgbti+ mücadelesi eşit haklar mücadelesidir. Nefes aldığımız her gün kutlu olsun, her yürüyüşümüz onurlu olsun. Sevgi her zaman kazanır. Love is Love. Happy Pride!

bottom of page