top of page
  • Yazarın fotoğrafıHilal Şen

Foça’da Ekolojik Vegan Çiftlik

Geçtiğimiz bayramda, tatili fırsat bilip geçen seneki gibi Foça’ya gittim. Geleneksel eko-vegan kamp etkinliğinin dördüncüsü gerçekleşti. Bu harika çiftliğin ev sahipleriyle sizleri tanıştırmak isterim.


Çiftlik alanına adımınızı atarken sizleri Tarçın, Dino, Tofu ve Winter karşılıyor. Bu 4’lü çeteyi kampın koruyucuları olarak tanıtabilirim. Kampa gelip geçen herkesi koklayan bu dostlarım kampın güvenliğinden sorumlu.


Sanırım çiftlikte en çok tavuk ve horozlar vardı. Geçen seneki yangınlardan sonra yeni hayvanlar çiftliğe eklenmiş. Ben şahsen hepsiyle tanışmadım. Fakat en çok Bruce’la etkileşimde bulundum. Aralarında en atılganı oydu.

ÖZGÜR TAVUK

Zihnimde tavuk ve horozlar “korkak” olarak yer bulmuştu. Tabii Foça’daki arkadaşlar bu önyargımı yıkmama yardımcı oldular. Onlar hiç de öyle korkak, çekingen canlılar değil. İnsanların onları “korkutmadığı” bir ortamda, son derece özgür hayvanlar olabildiklerine tanıklık ettim.

İki tavşancık ve iki hamster da bu sene yeni tanıştığım hayvanlar oldu. Hatta hamsterlar, biz kamptayken alana geldiler. Bu Güney Amerikalı dostlarımızın kürkleri moda endüstrisinde kullanılıyor. Artık güvende olduklarını bilmek güzel. Kediler, ördekler, böcekler ve başka canlılar da burada ev sahipliği yapıyor. Burası yalnızca bir barınak değil, arazideki canlıların uyum içinde yaşadığı bir yuva.


KENTTEN KIRSALA GÖÇ HİKAYESİ

Bir de Elif ve Yusuf var. Onlar da Vegan Çiftlik’in kurucuları. Mutlaka tanışmanızı isterim. Çok keyifli kentten kırsala göç hikâyeleri var.

Elif’le Yusuf 2,5 senede sayısız hayvana yardım edip onların bakımlarını üstlendi. Onlarla evlerini paylaştı. Her sene Vegan Çiftlik’e yeni üyeler katılıyor. Elif’le Yusuf da onlarla yaşam alanlarını paylaşıyor. Kendilerini arazinin sahibi olarak değil, paydaşı olarak görüyorlar. Vegan Çiftlik yalnızca bir barınak değil. Aynı zamanda veganlar için de bir dayanışma ve bir araya gelme fırsatı. Foça’daki arazi düzenli olarak Türkiye’nin her yanındaki veganların katılımına açılıyor. Referans ile naveganlar da gelip buradaki arazide konaklayabilir. Elbette buradaki güvenli alanı korumak, navegan ve ekolojik olmayan her türlü ürünü arazi sınırları içerisinde kullanmamak koşuluyla.


YALNIZCA HAYVAN BARINAĞI DEĞİL


Eko-vegan kamplarda atölyeler ve söyleşiler oluyor. Geçen sene kerpiç atölyesinde katılıp çok şey öğrenmiştim. Bu sene de vegan kimlik üzerine bir söyleşi gerçekleşti. Yine ateş başında gerçekleşen sohbetler sayesinde birbirlerimize aktivizm deneyimlerimizi aktardık. Bu bağlamda da kamp oldukça verimliydi. Foça’ya yolunuz düşerse Vegan Çiftlik’e mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Burada vegan bir dünyanın fragmanını seyredebilirsiniz.


bottom of page