Osman Keçeli
Ekoloji Konulu Kitaplar
Okuduktan sonra

1) Özgürlüğün Ekolojisi: Hiyerarşinin Ortaya Çıkışı ve Çözülüşü

Tek kelimeyle başyapıt. Belki de Bookchin'in en önemli eseri.
Bu kitap çok sıkı bir antikapitalizm ve ekoanarşizm savunusu. Yazar, ekolojik çöküşün sebeplerinden biri olarak hiyerarşiyi ve insanın tahakküm kurma mirasını güçlü savlarla ortaya koyuyor.
Kitaptan: "İnsanların diğer yaşam türlerinden daha gelişmiş olduklarını söylemek, yalnızca, insanların diğer türlere nazaran daha karmaşık, daha farklılaşmış ve bazı değerli niteliklerle daha çok donatılmış oldukları anlamına gelir. Son derece karmaşık ve öznel bir organizmalar grubu oluşturuyor olabiliriz; ancak gerçekte, atmosferdeki oksijenin büyük bir kısmını sağlayan denizlerdeki fitoplanktronlara -çok basit canlılara- onların bize olduğundan daha fazla bağımlıyız."
2) Üç Ekoloji

Bu kitap, Türkiye'de mevsimlik çıkan bir ekoloji dergisine de ismini vermişti.
Gattari, bu kitabında ekosofi (veya ekozofi) kavramını açıklıyor. 70 ve 80'li yılardaki ekolojistlerin hatalarını görüp, bu sorunlara ekosofi kavramıyla yaklaşmayı öneriyor. Ekosofi için bir anlamda felsefik ekoloji denilebilir.
Gattari'ye göre ekolojik çöküşü tek başına düşünmek yetersizdir. Gruplar arasındaki mikro (aile, komşuluk) ve makro (devletlararası siyaset vb.) ilişkilerdeki çözülmeyi de birlikte düşünmek gerekir.
3) Atıksız Yaşam

Atıksız yaşam pratiklerinin olağanca sadelikle anlatıldığı bu kitap, kendisini ve yaşadığı çevreyi dönüştürmek isteyenler için birebir.
Ceren Özcan Tatar, bu kitabında kendi yolculuğuna insanları da davet ediyor. Daha sade, daha adil, daha sürdürülebilir bir yaşamın aslında ne kadar kolay olduğu, basit dokunuşlarla büyük etkilere sebep olunabileceği gösteriliyor.
4) Başka Bir Gezegen Yok

Başka Bir Gezegen Yok, iklim ve sürdürülebilirlik hakkında temel düzeyde bilgi sahipleri için ya da sıfırdan bu konuları öğrenmek isteyenler için harika bir başlangıç.
Nil Ormanlı Balpınar; geri dönüşüm, sıfır atık, iklim krizi gibi kavramları özellikle genç yaştan okurlar için açıklıyor.
Dikkat! Bu kitabı okuduktan uzun bir süre sonra bile çöpe attıklarınızı sorgulayacaksınız.
5) Biyoçeşitlilik

Mancuso ve Petrini'nin muazzam buluşması.
Biyoçeşitlilik, iyi planlanmış bir gıda sisteminin dünyadaki açlığı bitirebileceğini söylüyor. Adil gıda sistemleri üzerine kurulu olmayan bir dünyanın temel sorunlarını açıklıkla tartışıyorlar.
Kitabın dili son derece sade, çünkü bu kitap ikilinin konuşmalarından deşifre edilmiş.
6) İklim Krizinin ABC'si

Yetişkinler için çizgi roman.
İklim krizine eğlenceli bir giriş yapmak isteyenler göz atabilir.
İklim krizin neliğinden başlayarak gelecekteki muhtemel tehditlere kadar birçok konu mükemmel çizgilerle ve mizahla işlenmiş.
7) Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır

Bu kitap tutkulu ve kışkırtıcı bir çağrı.
Yazar, kömür madenlerine yaptığı sabotajlarla biliniyor. İklim direnişi için, mülkiyet yıkımı ve hayatlara zarar vermeden yapılacak bir şiddet biçimi öneriyor.
8) Sürdürülebilir Moda

Hızlı moda, etik ve adil olmayan sistemler üzerine kurulu.
Yavaş ve sürdürülebilir moda; tasarım, üretim ve tüketim sistemlerini yeniden kurgulamayı amaçlıyor.
Şölen Kipöz'ün editörlüğünü üstlendiği birbirinden değerli yazıları okuduktan sonra tüketim alışkanlıklarımda ciddi değişikliklere gitmiştim.
9) Bitki Mitosları

Mitolojiye ve bitkilere merakı olan herkes bu kitabı okumalı.
İnsanlar, çok uzun yıllardır doğanın hareketlerini takip etmiş, kendince bunlara anlam yüklemiş. Dolayısıyla bitkileri de, onların geçirdiği değişimleri de mitleştirmiştir.
A'dan Z'ye birçok bitkinin mitolojik olarak oluşum evrelerini görmek istiyorsanız Deniz Gezgin'in ansiklopedik çalışmasına mutlaka göz atın.