top of page
  • Yazarın fotoğrafıHilal Şen

Ek vitamin kullanımı COVID-19’a karşı bizi koruyor mu?

Güçlü bir bağışıklık sistemi için vitaminler ve mineraller gibi mikro besin kaynaklarının yeterince tüketilmesinin gerekli olduğu yıllarca uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Mikro besinlerin bilinçli bir şekilde kullanıldığında, COVID-19 enfeksiyonunun seyrini hafifletip hafifletemeyeceğini, ciddi sonuçları ve hatta hastaların ölümünü önleyip önleyemeyeceğini, bağışıklık sistemimiz için sağlıklı gıda tüketiminin tek başına yeterli olup olmadığı veya bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gıda takviyesine ihtiyaç duyulup duyulmadığı konusunda tartışmalar sürmeye devam etmektedir.


Beslenme kaynaklı hastalıklar ve COVİD-19 arasındaki ilişki

Bugüne kadar yapılan çok sayıda başka araştırma ve inceleme, D vitamininin Covid-19 enfeksiyonunun seyri üzerinde önemli bir etkisi olmadığı sonucuna varmıştır. Beslenme alışkanlıklarının, korona salgınıyla mücadelede hiçbir rolü olmadığına inananlar yanılmaktadır. Durum tam tersi…


“Besinler, bağışıklık sisteminin çeşitli seviyeleri için önemlidir”


Giessen Üniversitesi beslenme ve bağışıklık sistemi Profesörü Anika Wagner: “Besinler, bağışıklık sisteminin çeşitli seviyeleri için önemlidir” diyor ve ekliyor: “Besin eksikliği, bağışıklık sisteminin çeşitli savunma mekanizmalarını zayıflatır ve patojenlerin hasara uğramasını çok daha kolay hale getirir.”


Gıda takviyeleri ne kadar gerekli?

Doğal yollarla sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenme tercih edilmelidir. Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Ancak kişinin vitamin eksikliği varsa, isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir. Ayrıca C vitamininin mide asidini artırdığı ve midenin saldırgan faktörlerinden biri olduğu da bilinmektedir.




Gereğinden fazla vitamin kullanmanın zararları

Gereksiz vitamin kullanımı, hastalıklara karşı koruyucu etki göstermediği gibi, organlara da zarar verebiliyor. Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) fazla alındığında vücutta birikiyor ve kontrolsüz kullanıldığı zaman “hipervitaminoz” denilen vitamin fazlalığına yol açabiliyor. Vitamin eksikliğinin sağlık sorunu olması gibi fazlalığı da sağlık sorunlarına neden olabilir. Kontrolsüz A vitamini alımı karaciğeri, C vitamini ise mideyi yoruyor.


D vitamininin COVİD-19’un seyrini hafifletmek için umut verici bir aday olduğu doğru mu?

Birçok insan C vitamini, D vitamini, çinko, yeşil çay, ekinezya gibi bağışıklık sistemini güçlendirecek ek destek alıyor. Bunları kullanmak bağışıklık fonksiyonlarımıza güçlendirmek için etki edebilir ancak ek vitaminlerin direkt Covid 19’dan koruduğuna dair bir kanıt yoktur. D vitamini sağlıklı kaslar, güçlü kemikler ve güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Ancak yüksek miktarda D vitamini almanın toksik etkileri olabilir. Kalp ritim problemleri, kemik ağrıları ve böbrek hasarları gibi yan etkileri olabilir.

D vitamini fazlalığı kan kalsiyum düzeyinde artmaya ve buna bağlı olarak kas krampları, kalp ritim problemleri, kabızlık gibi sorunların oluşumuna neden oluyor. C vitamininin vücutta depo edilmemesine rağmen idrarla atıldığından bazı böbrek taşlarının oluşmasını sağlıyor. Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmalar da yüksek dozda kullanılan E ve C vitaminlerinin akciğer kanserinin oluşumunu artırdığını göstermektedir.

bottom of page