Hilal Şen
Biz yokken arılar vardı
Bilinen ilk arı fosili 100 milyon yıl, ilk insan fosili ise 300 bin yıl öncesine ait. Balarıları, mevsim koşullarından ve ani ısı değişikliklerinden oldukça fazla etkilenmekte ve arı kayıpları artabilmektedir. Arılıklarda veya kovanlarda alacağımız tedbirler, çevre ısısının olumsuz etkilerini azaltmaktadır.
Bal arısı hangi koşullarda yaşamak ister?
Arı popülasyonları gün geçtikçe endişe verici bir şekilde azalıyor. 1942’den beri arı popülasyonu insan etkisiyle yarı yarıya azaldı ve bu yok oluş hızla devam etmekte. Çevre ısısı, arı aileleri üzerine oldukça etkili bir faktördür. Bal arıları faaliyetlerini mevsimsel ısı değişiklikleriyle paralel olarak sürdürmektedirler. 10 ˚C’ nin altındaki ve 36 ˚C ’nin üzerindeki sıcaklık dereceleri arıların faaliyetlerini durdurur. Bal arıları, 10 ˚C civarında uçma yeteneklerini kaybetmeye başlarlar ve 7 ˚C ise tamamıyla hareketsizleşirler. Arılar, koloni hayatı yaşamaları dolayısıyla, kovan içi ısısının hiçbir zaman bu kadar düşmesine meydan vermezler. Sıcaklığı belli bir düzeyde tutarlar.
Arıların su ihtiyacını nasıl karşılayabilirsin?
Yüksek sıcaklıklarda arıların su tüketimi artar ve sıcak bir günde normal bir koloni 0,5 litre kadar su tüketir. Bal arıları bal özünden bu suyun bir kısmını temin edebilirler ancak yaşamlarını sürdürebilmeleri için bu yeterli değildir.

arı küveti nedir?
Arılar sıcak günlerde mutlaka su toplamalıdırlar. Su toplayamayan koloniler birkaç günde ölürler. Arılar su kaynağını da seçerken, kullanacakları suyun ısısına dikkat ettikleri bilinmektedir. Arılar genellikle 18 ˚C’nin üzerinde ve 32 ˚C’nin altında olan suları tercih ederler. 38 ˚C’nin üzerindeki suları toplamazlar. Eğer arıların yararlanması için bir su kaynağı tesis edilecekse, bunun arı kolonilerine uzaklığı yüz metre civarında olmalıdır. Daha uzak mesafeler, rüzgarlı veya soğuk havalarda, arıların sudan yararlanmasını azaltır. Eğer suluk tarzı bir düzen tesis ettirilecek ise bu düzeneğin taze ve temiz su bulunduracak şekilde ayarlanması gerekir. arılar, açık yüzeylerden su almak yerine daha çok çakıl, yaş toprak, kum ve tuğla gibi nemli yüzeyleri tercih ederler. Eğer yüzeyde bir su deposu kurulacaksa, arıların boğulmaması ve suyu rahat alabilmeleri için su yüzeyine çubuk gibi yüzer cisimler bırakılmalıdır. . Senin tek yapman gereken arı küvetine günlük olarak su eklemek.
Bugün hemen sen de yoğunlaşan şehir dokusunda arılar için bir alan yaratarak harekete geçebilirsin!