top of page
  • Yazarın fotoğrafıEsra Örnek

Bal neden vegan değildir?

Veganlar için önemli olan etik yaklaşımdır. Bizler hayvan sömürüsünün olduğu her yerden, her yiyecekten uzak dururuz. Çünkü amacımız hayvanların yıllardır gördüğü ve görmeye devam ettiği bu sömürünün bir parçası olmak istememekte yatar.

Bal konusu çoğu insan için kafa karıştırıcı gelebilir fakat bir tavuğun, bir ineğin yaşadığı sömürünün aynısını aslında bir arı da yaşar. Buradaki tek fark hayvanların boyutlarıdır. Fakat taşıdıkları yükler ve insanların onlara bakışı hep aynıdır.

Kısaca bal üretiminden bahsedecek olursam; bal arıları, bal midesi denilen organlarını doldurabilmek için ortalama 1500 çiçekten nektar toplarlar. Bal midesi denilen organlarında nektarı bala dönüştürecek enzimler bulunur. Koloniye döndükten sonra bu nektar evci arılar tarafından çiğnenerek ve kusularak bal yapım süreci tamamlanmış olur.

Arılar bu balları kendileri için yapar. Çünkü kışın zorlu hava koşullarında onların besin kaynakları bu ürettikleri ballardır. Bu şekilde balın üretilmediği kış aylarında donmaktan kurtulup yaşamaya ve beslenmeye devam ederler. Arı yetiştiriciler balları aldıktan sonra kovana şekerli besinler bırakırlar. Bu arıların alabileceği yeterli miktardaki vitamin ve benzeri besinleri içermez. Aynı zamanda şekerli besin arıların bağışıklık sistemini bozmaktadır. Bu da arıların tekrardan bal yapmalarını gerektirir. Fazladan bir iş yükü ve iki kat çalışma arıları bekler böylece.





Bal arılarının zorlu hayatları


Bal arıları daha fazla verim alınacak şekilde belli yetiştirme ve gen havuzu popülasyonlarına maruz kalır. Bu da ciddi hastalıklara yol açmaktadır. Ayrıca kovanlara yerleştirilen ithal arılarda hastalıklara sebebiyet veriyor. Bu büyük çaplı hastalıklar ve ölümler sömürünün boyutunu da gözler önüne seriyor. Bu hastalıkların daha sonrasında polen taşıyıcılara geçmesi de hayli yüksek.

Arı yetiştiricileri, kraliçe arıların kovanlarını terk etmemesi için onların kanatlarını kesiyor. Üzerlerine koku yanıltıcı sigara üfleniyor. Reddedilen kraliçe arı bir köşede ölüme terk ediliyor. Zorla döllenme ile erkek arılardan alınan sperma ile dişi arıların suni şekilde döllenmesi gerçekleştiriliyor. Popülasyonun kontrol altına tutulması için tıpkı civcivlerde olduğu gibi, erkek arılarda toplu halde siyah poşetlere doldurulup güneş altında bırakılıyor, kovanlarına karbondioksit basılıyor ve canlı canlı yakılıyorlar.


Bal yerine geçecek alternatif besinler


Vegan olduktan sonra fark edeceksiniz ki eskiden yediğiniz tüm hayvansal besinlerin daha sağlıklı bir şekilde alternatifleri var. Bal tüketmeyen biz veganlar içinde alternatifler mevcut.

· Akçaağaç şurubu

· Pekmez

· Arpa maltı şurubu

· Esmer pirinç şurubu

· Kuru üzüm şurubu

· Arısız bal



bottom of page