top of page
  • Yazarın fotoğrafıEsra Örnek

Atıksız bir yaşam: Cam şişe

Gün içerisinde birçok kişi plastik şişelerden su içiyor. Ulaşım ağlarında, tezgahlarda, marketlerde pet şişe içerisinde satılan sular en kolay ulaşım sağladığımız noktalar. Peki, bu plastik şişelerin sizlere ve doğaya zararlarını düşündünüz mü? Sizler için bunu araştırdık.


Plastik şişelerin bedenimize ciddi zararları bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını kanser, astım, kalp rahatsızlığı diye sıralayabiliriz. Plastiğin hammaddesi petrol artığıdır. Yapılarındaki kimyasal maddeler ciddi anlamda bir tehdit oluşturur.

Plastik şişelerin ambalajlarında bisphenol A (BPA) bir madde vardır. Bu madde sıcağa maruz kaldığında suya salınım yapabilir ve bu sağlığımız için ciddi zararlar oluşturur.


BPA’sız şişeler kullanmakta mümkün


BPA olmayan şişeler kullanmakta mümkün fakat bu seferde lören 9 bisfenol (BHPF) maddesi ile karşılaşıyorsunuz. Yapılan araştırmalara göre bu madde östrojen hormonunu taklit edebiliyor ve hamilelikte düşük oranını arttırabiliyor.



Plastik şişe kullanımı bir noktada plastik tükettiğinizi de gösterir


Plastik kullanımının ekosisteme olan zararlarını plastik ayak izi yazımızda ele almıştık. Burada değinmek istediğimiz nokta ise tamamen insan sağlığı. Yapılan araştırmalara göre bazı plastik şişelerde mikroplastik partiküller mevcuttur. Bu partiküllerin paketlenme esnasında suya karıştığı düşünülmektedir. Yani bir noktada plastik şişe kullanımı plastik tükettiğimizi de göstermektedir.


Cam şişe kullanımına önem vermeliyiz


Cam şişe kullanımına özen göstermek doğa ve bizler için oldukça faydalıdır. Plastik şişedeki suların ısıya maruz kaldığında tat ve kokularının değiştiğini fark etmişsinizdir. Cam şişede; aromada değişiklik, tat ve koku değişikliği, ambalajdaki olumsuz etkileşim gerçekleşmez. Şeffaf bir görünüm sağladığından dolayı içerisindeki sıvıyı net bir şekilde görebilirsiniz. Cam, mikroorganizmalar içermez ve reaksiyon göstermez. Cam geri dönüştürülebilir bir maddedir. Çevre dostudur. Kanserojen maddeler içermez ve ürün içeriğini radyasyon etkisinden uzak tutar.

bottom of page